Reklamlar

Haberler

Manşet Haberler

Personel Gazete Sağlık Personeli PersonelSaglik.NET

5 Eylül 2017 Salı

Hiperbarik Tedavisi Uzuv Kesilmesinin Önüne Geçiyor”

İzmir’deki Özel NeoksHiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Cengiz Karakuzu, diyabet hastaları, vurgun, karbonmonoksit zehirlenmesi, ani işitme ve görme kaybı hastalarında kullanılan hiperparik oksijen tedavisi hakkında bilgi verdi. Merkezlerinde bacak kesilmeye gitme riski çok yüksek 100 hastadan 95’ini tedavi ettiklerini belirten Dr. Karakuzu, “Bilimsel araştırmalar, bu tedavinin hastalarda yüzde 40 oranında uzuv kesilmesini (ampütasyon) engellediğini gösteriyor. Merkezimizde son beş yıllık takiplerimizde uzuv kesme oranı yüzde 5’tir” dedi.

Bası Yaraları

Dört haftayı geçen ve iyileşmeyen yaralarda hiperbarik oksijen tedavisine başlanabileceğini belirten Dr. Karakuzu, “Bir diğer yara çeşidi bası yarasıdır. Bunlar daha çok yatalak hastalarda sürekli deri bölgesinin basınca maruz kalması sonucu oluşabiliyor.Deri, kemikler ile yatak arasında basıya ya da sıkışmaya uğruyor. Basit yüzeysel sıyrıklar bile orada yara açılmasına sebep oluyor” diye konuştu.

Budama Hastalığı

DrKarakuzu, ayaklarda yada tabanda ortopedik problem varsa, ya da uygunsuz ayakkabı kullanımı varsa, önce nasırlaşmanın sonra yaraların oluşacağını belirtti. Ağır sigara içicilerinin damar tıkanıklığına bağlı budama hastalığında hiperbarik oksijen tedavisinin kullanıldığını anlatan DrKarakuzu, başlangıçta yürümede ağrı ile başlayan, bir miktar yürüdükten sonra hastanın durup, adeta bir vitrin izliyormuş gibi dinlendikten sonra tekrar yürüdüğü “Vitrin hastalığı”nın da yaralara yol açtığını, bu yaraların tedavisinin de hiperbarik oksijen ile  yapıldığını söyledi.

SGK Ücretleri Nedeniyle Merkezler Zor Durumda

DrKarakuzu,önemli sorunlardan birinin bu tedavinin SGK kapsamında olan bir tedavi şekli olduğunu fakat SGK ödemelerinin yetersiz olduğunu söyleyerek “ Tabi bunun yanında  sağlık bütçesine enflasyona bağlı artışlar da söz konusu. Ameliyatlarda protezde ilaç fiyatlarında kademeli bir artış var. 10-12 yılda hiberbariktedavisinde ise tam tersi oldu. Şu anda SGK ödemeleri 2003 yılında ödenen fiyatların gerisine düşmüş durumda. 2010 yılında yapılan düzenlemeyle hiberbarik oksijen tedavisinin eskiye oranla  %40 oranında ödemesi azaltılmış oldu. Bu tedavinin yaygınlaşmamasının nedeni bu tür kliniklerin rantable olarak işletilememesidir. Bunun sebebi ise SGK ödemesinin güçlük arz etmesidir. Böyle bir durumda, hiberbarik oksijen merkezleri hastalardan ilave ücret alarak ayakta kalabiliyor, kalamayanların pek çoğu kapandı” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri