Reklamlar

Haberler

Manşet Haberler

Personel Gazete Sağlık Personeli PersonelSaglik.NET

20 Aralık 2016 Salı

21 Aralık En Uzun Gece Kış Gündönümü Yaşayacağız

Kış Gündönümü olarak bilinen 21 Aralık tarihinde, güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik olarak gelir. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de günler uzamaya, Güney Yarımküre'de ise günler kısalmaya başlar.  Kuzey Yarımküre'de bu tarihte en uzun gece yaşanılır, Güney Yarımküre'de ise bu tarihte en uzun gündüz yaşanılır. Yine Kuzey Yarımküre'de bazı ülkeler bu tarihi kışın başlangıcı sayar bazıları ise kışın ortası sayarlar. Güney Yarımküre'de bulunan bazı ülkeler ise yazın başlangıcı ya da yazın ortası olarak kabul edilir.

21 Aralık Tarihinin Mitolojide Yeri... 21 Aralık tarihine Kış Gündönümü yani Janua Coeli denilir. Bugünün önemi mitolojide, Cennet Kraliçesinin, ışığın oğlunu doğurduğu gün olarak bilinir. Kış gündönümü tanrıların kapısı olarakta bilinir. Güneşin yükselişi ve büyüyen gücünü temsil eden bugüne zamanın yöneticisi de deniliyor. Rivayete göre Janus'un elinde iki anahtar vardır. Birisi altın birisi gümüş olan bu anahtarların altın olanı Kış Gündönümü'nü, gümüş olanı ise Yaz Gündönümü'nü açar... 21 Aralık Tarihinde, dünyada nelerin olduğu hep merak edilir.

İşte 21 Aralık'ta Olanlar: Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsimi başlar ya da ortası olarak kabul edilir. Bu durum ülkeden ülkeye göre değişir. 21 Aralık'ta Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir. Bugün Kuzey Yarımküre'de en uzun geceyi, Güney Yarımküre'de ise en uzun gündüzü yaşarız. Türkiye, Kuzey Yarımküre'de bulunur... Bu tarih itibari ile Kuzey Yarımküre'de günler uzamaya başlar. Bu yüzden bu tarihe Kış Gündönümü de diyoruz. Güney Yarımküre'de ise gündüzler kısalmaya başlanır. Güneş ışınlarının dünyaya gelirken aldığı en kısa yol Oğlak Dönencesidir. Oğlak dönencesinin geçtiği kara parçalarının iç kısımları da dünyanın en sıcak yerleridir. Bugün Kuzey Kutup Dairesinde 24 saat gece yaşanılır.

Diğer Özel Günler: 21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar. 21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede) 23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede) 21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede) 21 Aralık tarihi, yılda yaşanılan dört özel günden birisidir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri